GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülmekte olan GAP Bölgesi Rekabet Gündemi projesi kapsamında "Güneydoğu Anadolu Bölgesi İçin Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Dayanıklı Büyüme Gündemi Arama Çalıştayı" 04-05 Şubat 2016 tarihlerinde Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştay, 2016-2023 perspektifli GAP Bölgesi için Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Dayanıklı Büyüme Gündemi’ ne altlık teşkil edecek nitelikte öncelikli ihtiyaçların, fırsatların değerlendirilmesi ve kısa-orta vadeli muhtemel müdahale alanlarının belirlenmesi ve önceliklendirilmesine yönelik ilgili paydaşların katılımı ile ilk adım atılmış oldu. İki gün boyunca devam eden çalıştayın, ilk gününde Gündem Geliştirme Oturumu, ikinci gününde ise Suriye Oturumu gerçekleştirildi.
Çalıştay kapsamında; GAP Bölgesi için Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Dayanıklı Büyüme Gündemi için stratejik çerçevenin geliştirilmesi, 2016-2023 dönemine ilişkin sektörel ve/veya tematik bazda öncelikli müdahale alanları; Bilgi Toplumu, Rekabetçilik ve Yenilik, Girişimcilik ve İstihdam, Entegre Kırsal Kalkınma, Mekânsal Gelişim ve Çevre, Yönetişim, Sivil Toplum ve Sosyal Gelişim olmak üzere 5 ayrı çalışma grubunda ele alındı. Suriye krizinin GAP Bölgesi üzerinde sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerinin azaltılmasına yönelik ihtiyaçların ve muhtemel müdahale alanlarının belirlenmesi ve önceliklendirilmesi kapsamında ise; Geçim Kaynakları, Temel Hizmetler (Belediye ve Kamu Hizmetleri), Sosyal Gelişim ve Sosyal Bütünleşme olmak üzere 3 ayrı kategoride ele alındı. Çalıştaya, GAP Bölgesi’nde faaliyet gösteren ilgili kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve yerel yönetim temsilcileri ile ulusal/bölgesel bazda kaynak kişiler/kurumlar katılım sağladı. Çalıştay, hem teknik tartışma hem de stratejik konularda karar almaya yönelik bir kapsama sahip olduğu için katılımcı kurumlar bir uzman ve bir yönetici tarafından temsil edildi.
Çalıştay ile, “GAP Bölgesi için Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Dayanıklı Büyüme Gündemi’ne ilişkin vizyon, öncelikli müdahale alanları, kurumsal rol ve sorumluluklar ve öncelikli eylem/proje demetlerinin belirlenmesine yönelik altlık oluşturma sürecine ciddi katkılar sağlandığı belirtildi.
Fotoğraflar | |
Haber Tarihi : 8 Şubat 2016 - Okunma Sayısı : 3048